Bella Beauty

All natural – Van de keuken naar de badkamer

Kokosolie enkel goed om te koken? Neen! Er zijn tal van natuurlijke producten die we dagelijks gebruiken, waar we ook makkelijk een beauty product van kunnen maken. Mijn topproduct die ik het meest gebruik, is kokosolie. Het is een geweldig product om te gebruiken als haarmasker! Een beetje kokosolie opwarmen in microgolf, in je haar smeren en er een nachtje mee slapen. ’s Morgens opstaan, je haar wassen zoals gewoonlijk om vervolgens je gehydrateerde lokken te bewonderen!

Benefits-of-Coconut-Oil1
Een ander product dat je eveneens kan gebruiken als haarmasker is amandelolie, al gebruik ik dit liever om mijn droge huid in de winter te verzorgen. Het voelt aan als een bodylotion en je bent volledig gehydrateerd. Hier moet je wel opletten dat je pure zoete amandelolie gebruikt. Zowel kokosolie als amandelolie worden vaak verkocht met toegevoegde parfums en dergelijke, maar je werkt best met de natuurlijke producten zonder toegevoegde ingrediënten.

Er zijn meerdere soorten van kokosolie. De twee meest voorkomende zijn de ontgeurde en de virgin kokosolie. De ontgeurde kokosolie zegt het zelf, deze heeft de geur niet. Best is om kokosolie die ontgeurd is (en ook gebleekt en geraffineerd) biologisch te kopen. Het proces van raffinage is dan op een niet chemische manier gebeurd en hier ben je zeker dat de goede stoffen nog steeds aanwezig zijn in de olie. De meest pure vorm (door z’n productieproces) van kokosolie is de virgin kokosolie of koudgeperste kokosolie en deze ruikt wel naar kokos. Hoe fel hij naar kokos ruikt hangt wat af van het drogingsproces.

Het is misschien raar dat je eerst de kokosolie gebruikt en daarna je haar wast, maar je zult merken dat het wonderen doet voor je haar zonder het te verzwaren. Pure kokosolie kan je vinden in de natuurwinkel, dezelfde soort waarmee je ook kan koken. Bij kamertemperatuur is het vast, maar eens in je handen of op je huid verandert het in olie.

Ik gebruik beide producten soms ook om oogmake-up te verwijderen. Op een watje, even laten inwerken, wegvegen en je ogen blijven schoon en netjes achter. Zelfs wanneer ik waterproof mascara en eyeliner op heb, weken deze oliën de meest hardnekkige make-up los! Het prikt ook niet in de ogen, zoals sommige make-up removers wel eens durven doen.

Tea+Tree+and+Mint+Homemade+Foot+Scrub+by+Kate+Bello

Als je ook nog wat suiker of zout in huis hebt, kan je hiermee perfect een bodyscrub maken. Een beetje van de olie mengen met wat suiker of zout, nog wat etherische olie voor de geur en je homemade scrub is klaar! Wel uitkijken dat je het geen maanden in de kast laat staan. Het zijn allemaal natuurlijke producten, dus zonder bewaarmiddelen gaat de scrub niet zo lang mee als eentje van de winkel.

Je kan voor de meeste toepassingen hier ook andere oliën gebruiken, maar olijfolie heeft dan misschien een iets te aanwezige geur, terwijl arganolie dan weer wat prijziger is. Kokosolie kost ongeveer 7 euro voor een halve kilo (!!) en amandelolie ongeveer 5 euro voor 250ml. Met beiden kom je oneindig toe!

Nog enkele quick tips als je zelf een gezichtsmasker wil samenstellen: Honing werkt antibacterieel en is dus ideaal voor mensen met acne en puistjes. Avocado, banaan en yoghurt zijn goed voor een droge huid. Voor een meer exfoliërend/scrubbend effect kan je havermout toevoegen aan je masker. Je kan mixen naar gelang je huidtype! Het moeten dus niet allemaal dure salonproducten zijn, met wat je in de kast hebt staan kom je ook al ver.

By Annelies Crets for The Healthy Ever After