event, Inspiration, Lifestyle, Work it out

Deze jongeman loopt een marathon, voor MS, op Antarctica!

Ik verklaar Gertjan Verdickt (26) nog steeds loco in the coco, maar van motivatie en drijfveer gesproken, daar kan hij wat van. Mijn tenen vriezen er alvast af bij +5°. Hierbij doen we allemaal ons hoedje af, want deze jongeman loopt een marathon (!) voor MS patiënten (!!) op Antarctica (!!!). Als in, jeweetwel, waar het vrij tot zeer tot extreem koud is.

Toen Gertjan me aansprak over zijn initiatief, was ik meteen verkocht. Niet om mee te doen echter *blush* wel om het wereld wijde web te laten kennis maken met ‘Run For MS’. Multiple Sclerose is een aandoening van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. MS Liga Vlaanderen omschrijft het als volgt:

De hersenen en het ruggenmerg zijn te vergelijken met een telefooncentrale. Via de zenuwen gaan er allerlei berichten in en uit. Dat werkt ongeveer als volgt: in uw hersenen komen voortdurend allerlei signalen binnen, u stoot bijvoorbeeld uw voet en voelt pijn. In het centrale zenuwstelsel wordt deze informatie verwerkt en worden er signalen teruggestuurd. Die gaan in dit voorbeeld dan naar uw voet, waarop u als reactie op de pijn uw voet terugtrekt. Dat gaat allemaal razendsnel, u bent zich daar niet van bewust. Die signalen lopen in het centrale zenuwstelsel langs bepaalde zenuwbanen. Deze zitten in een soort isolatiemateriaal, de myelineschede. Bij MS ontstaan ontstekingen in de myelineschede. Daardoor kan de zenuwbaan het bericht niet goed overbrengen; dat uit zich in klachten. Die klachten worden vaak weer minder als de ontsteking voorbij is. Maar er blijft een klein litteken achter en dat kan nog storingen teweegbrengen met ook krachtvermindering als gevolg.

Zoals Gertjan zelf het voorbeeld gaf: beeld je in, midden in je twintigers-jaren, een spring in het veld, je staat op en plots van de ene op de andere dag krijg je je broek niet meer omhoog getrokken. Niets lukt meer. Iets wat we ons zelf amper kunnen inbeelden, maar met dus enorm drastische gevolgen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze omgeving. In België hebben zowat 11.000 mensen te kampen met de zenuwziekte, en niet alleen jouw vriend of vriendinnen zouden zich moeten aanpassen, maar ook jouw familie en gewoonweg al jouw dagelijkse activiteiten. Na het verdict van de diagnose, willen sommigen niets liever dan ooit nog de Mont Ventoux op fietsen, en anderen gewoonweg ooit zwanger kunnen raken. Net deze motivatie zorgt ervoor dat Gertjan gaat doen wat hij voelt dat moet doen: “Run for those who can’t”.

Run for MS

 

Naast de marathon, welke gepland staat op 24 november 2017, organiseert hij zelf ook nog heel wat andere initiatieven: met de MS Liga Vlaanderen, jeugdbewegingen, met patiënten zelf, lokale organisaties, sportfiguren, enzovoort. Kortom, een hele waaier aan events en dus heel wat manieren om de MS Liga Vlaanderen te kunnen steunen. Want, daar draait het in the end om. Elke ingezamelde eurocent gaat rechtstreeks van onze portefeuille naar de Liga waar ze dag in dag uit hard werken aan onderzoek, sensibilisering, het psychologische en sociale aspect van MS, opkomen voor de belangen van patiënten, enzovoort. Het geld wordt dus niet ingezet om broodjes mee te kopen voor het personeel, of om de carwash van de baas mee te betalen. Het geld gaat integraal naar patiënten die het hard, heel erg hard nodig hebben.

 

Nu, waarom wil Gertjan dan zelf een marathon lopen (én zelf alles bekostigen), en trekt de MS Liga Vlaanderen er gewoon niet zelf op uit? Wel, Gertjan was reeds een ervaren marathon loper (al 4 medailles op de teller, hallokes). Een marathon lopen kon hij dus al wel, zo ver was zeker. Maar een extra motivatie, die zocht hij nog. Hij wil met plezier één jaar lang kei hard trainen, 100% op zijn voeding letten (dag alcohol, dag frisdrank, dag pintjes, dag koekjes, dag frietjes, daaaag. *Carmen overhandigt medaille nu al*), tientallen events opzetten en last but not least vier uur lopen in de meest barre omstandigheden. Vier uur afzien voor diegenen die dagelijks door een hel gaan.

runforms5

runforms4

Wat zal Gertjan de komende 13 maanden als ontbijt eten? Havermout, havermout en nog eens havermout. Gelukkig bestaan er honderden variaties op deze gezonde maaltijd. May god be with him dat zowel ik als google hem voldoende inspiratie bezorgen!

Het doel? 10.000 euro verzamelen. Dit lijkt misschien wel veel, maar als je gewoonweg 1 euro zou storten, en iedereen die deze blogpost leest dit zou doen, zijn we gemiddeld 3000 euro verder! En ja hoor, het kan. Storten kan al vanaf 1, 2, 5, 12, 18, 34, euro enzovoort! Gewoon via overschrijving, integraal naar de Liga! Ohja, en vanaf 40 euro trek je het gewoon volledig terug van de belastingen. Kuske voor de overheid. En stiekem een hélé dikke kus voor jou als jij ook een kleinigheidje stort, die gevonden 50 cent in jouw broekzak of die 4,60 die je betaalde voor dat glas veel te slechte wijn, hier doen ze er iets nuttigs mee!

Samenwerken? Samen met Gertjan een project opstarten? Info@runforms.be
Storten? Patiënten helpen om alles wat draaglijker te kunnen maken? www.runforms.be

runforms3