Superfood Snacks

Gezonde Havermoutkoekjes To-Go

Havermoutkoekjes om mee te nemen, gezonde snack met havermout

Skip de kinderbueno’s, Granny koeken, Special K repen en Balisto’s! Veel werk en weinig tijd doen vreemde dingen met een mens: de laatste euro van jouw collega afsnoepen opdat jij toch maar je suikerige koek kan kopen, de eerste en beste koffiebar binnenstappen om die grote XL chocolade muffin te claimen of gewoonweg om 11u al lunchen; you so hungry. Vanaf nu neem jij je eigen gezonde havermoutkoekjes mee om overal, alles en iedereen jaloers te maken. Ze zijn gemaakt van -zoals je al wel kon raden – havermout en dus ben je gezegend met een langdurig verzadigd gevoel. Kers op de koek; ze zijn zo zo lekker! Hé ho, let’s go!

Wat heb je nodig? 

 • 80 gram volkorenbloem
 • 80 gram havermout
 • 150 ml olijfolie
 • 1ei
 • 3 el honing
 • 7 el ruwe rietsuiker
 • Topping naar keuze. Hier: 5 gedroogde abrikozen, 2 gedroogde vijgen en een halve peer

 

Misvatting: Zoals je in mijn post over ‘suikers‘ kon lezen, bestaan er verschillende soorten van. Naast het onderscheid tussen trage en snelle suikers, kan je ook nog een onderscheid maken tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker. Dit betekent eigenlijk of de suikers bewerkt zijn en of ze daardoor nog vitaminen of mineralen bevatten. Bij ongeraffineerde suiker, zoals bij ruwe rietsuiker, is dit vaker het geval.

De twee, gewone suiker en rietsuiker, bevatten dan misschien wel dezelfde voedingswaarde (inclusief hetzelfde aantal calorieën), maar toch is ruwe rietsuiker net dat tikkeltje beter. Alternatieven zijn natuurlijk het gebruik van Canderel of Stevia, wat nòg beter is.

 

Havermoutkoekjes om mee te nemen, gezonde snack met havermout

Hoe ga je te werk? 

 1. Verwarm de oven op 180°.
 2. Meng de volkorenbloem, de havermout, de olijfolie, het ei, 1el honing en 7el rietsuiker goed door elkaar in een kom.
 3. Neem een bakplaat en bedek het met een vel bakpapier. Verdeel hierover het havermoutmengsel in kleine ronde schijfjes (/of de vorm waarin je jouw koekjes wil maken, denk aan: hartjes, een ster nu de feestdagen eraan komen, een letter, een poedel…. enzovoort!).
 4. Snijd de abrikozen, vijgen en halve peer in erg kleine stukjes en meng hieronder 2el honing. Verdeel het over de havermout die je reeds over je bakplaat verspreidde en werk eventueel af door een héél klein beetje rietsuiker over elk koekje te strooien.
 5. Zet de plaat voor 10 minuten in de oven op 180°. Na 10 minuten zet je de temperatuur op 220° en laat je het nog 6/7 minuten verder bakken.

Tip: Niet elke oven heeft dezelfde kracht. Wanneer je koekjes goudbruin lijken, daarom hoeven ze nog niet volledig hard te zijn, neem je ze uit de oven. Leg ze direct erna op een bord, zo koelen ze sneller af. 

Havermoutkoekjes om mee te nemen, gezonde snack met havermout