Always room for dessert

Gezonde triffle van rode vruchten

Gezond dessert triffle van rode vruchten

Ken je dat gevoel: je komt van tafel en denkt “Nog één hap, en ik ontplof!” Vervolgens zet je de tv op en staat Jeroen Meus gezellig te kokerellen. Wat zie ik hem graag bezig! Diegene die de service ‘Bestel deze dagelijkse kost; binnen 1 uur geleverd’ uitvindt, is rijk. Gegarandeerd. Want ook al rol ik van tafel in de zetel, toch lijk ik altijd nog een inie-minie plaatsje te kunnen vrijmaken voor een van zijn gerechten.

Bij het zoeken naar dessert, kwam ik op zijn triffle van rood fruit met mascarpone en witte chocolade terecht. Ik heb hem al eens eerder gemaakt en god wat is hij lekker. Nu, wanneer je de ingrediëntenlijst bestudeert, zal je zien dat de originele versie goed is om één keer te eten, maar zeker niet meerdere keren per week. Let’s keep those love handles away! Daarom maakte ik, aangezien ik hem anders twee keer op een week zou eten, ook een gezonde versie van de triffle! (De foto goed bestudeerd? De eerste twee potjes zijn de gezonde versies, de overige zijn de originele – Almost no one will notice!)

Gezond dessert triffle van rode vruchten

Wat heb je nodig? (Voor 2 porties)

 • 225gram rode vruchten mix (mag ingevroren)
 • 7 el Canderel
 • 1/2 limoen
 • 250gr magere platte kaas
 • 10 suikervrije speculaasjes
 • enkele druppels vanille extract
 • Enkele stukjes/plakjes witte chocolade

Note: Suikervrije speculaas is heus niet moeilijk te vinden. Kijk even in het dieetrek in de supermarkt en daar staan ze op jou te wachten. Verwar ‘suikervrij’ echter niet met ‘volledig gezond’: de suikervrije variant (in dit geval “Speculoos suikervrij van Boni”) bevat dan wel geen suikers maar wel meer vet. Dit is meestal afkomstig uit palm- koolzaad- of kokosolie (alvast wel beter dan dierlijke vetten, zoals boter). Ze zijn dus gezonder in die zin dat ze geen suiker bevatten, maar de hele doos opeten, hoef je niet op je ‘to do’ lijstje te zetten.

Hoe ga je te werk? 

 • Verwarm in een steelpannetje de rode vruchten samen met 5el Canderel en het sap van een halve limoen. Indien je kiest voor ingevroren rode vruchten zoals ik deed, laat je alles ongeveer 10 minuten op het vuur staan. Indien alles ontdooid is, haal je het steelpannetje van het vuur. Giet het geheel door een zeef en vang het sap op in een andere kom.
 • Meng in een kommetje de magere platte kaas met enkele druppels(4-5) vanille extract en 2el Canderel.
 • Plet in een ander kommetje de 10 speculaasjes fijn. Volledig hoeft niet; er mogen nog enkele grotere stukken te bespeuren zijn.
 • Verdeel over elk glas: een bodem rode vruchten, gevolgd door een laag platte kaas, 1/4 van de speculaas, enkele fijne stukjes witte chocolade, opnieuw rode vruchten met wat sap erover, platte kaas, speculaas, witte chocolade, platte kaas, vruchten, enzovoort. In feite kan je hier de verdeling volledig naar jouw zin maken.
 • Zet alles vervolgens voor minstens één uurtje in de koelkast.

Gezond dessert triffle van rode vruchten Gezond dessert triffle van rode vruchten Gezond dessert triffle van rode vruchten

De foto’s spreken voor zich; laat het smaken!