Always room for dessert

Gezonde Worteltaart

thetasterevelation.wordpress.com
Als je je afvraagt waarom ik niet de hele taart gefotografeerd heb.. ken je het antwoord alvast wel (*guilty smile*). Al zeg ik het zelf, dit was een toppertje. Zelf-stoefferij mag soms wel eens hé! Telkens ik bij een koffiebar carrot cake zie staan, en dan vooral in de winter, is het alsof ze een tuinslang door mijn mond steken, kwijlen geblazen. Met fingers crossed zat ik opnieuw voor de oven: “Komaan baby, work it. Do it for mama”.

Experimenteren is altijd leuk, soms verschrikkelijk lekker, en soms het omgekeerde! Maar, de taart heeft het geen twee dagen overleefd, dus in dit geval was het de eerste optie! Daar bovenop kan je deze worteltaart perfect eten als ontbijt of tussendoortje, waardoor je -normaal gezien, zonder cravings- een kleine week kan genieten van deze gezonde lekkernij!
 

Wat heb je nodig? 

  • 350gr zelfrijzende bloem
  • 200ml olijfolie
  • 6 eieren
  • 350gr wortel geraspt
  • 100gr kokosbloesemsuiker
  • 100gr ruwe rietsuiker met stevia
  • 1 citroen (de schil, hou het sap bij voor hieronder)
  • 4el agavesiroop
  • 1 zakje bakpoeder
  • Optioneel: kurkuma, zwarte peper, kaneel, 2el quinoa/cacao poeder
  • Optioneel: lijnzaad, hennepzaad

 

Voor de topping

  • 150gr magere, platte kaas
  • 1/2 citroen, sap
  • 50gr gesmolten boter
  • 50gr kokosbloesemsuiker

 

Hoe ga je te werk? 

  • Verwarm de oven op 175 graden.
  • Meng in een kom de eieren, de olijfolie, de kokosbloesemsuiker, de rietsuiker met stevia, de agavesiroop en het bakpoeder tot een homogeen mengsel.
  • Voeg hier al roerend de zelfrijzende bloem aan toe.
  • Meng de wortels en de schil van 1 citroen onder het mengsel.
  • Voeg toe naar keuze, ik koos voor: een goeie snuif kurkuma, zwarte peper, kaneel, 2tl quinoa/cacao poeder (van Pursana, maar alleen (puur!) cacao poeder kan zeker ook), 2el lijnzaad en 2el hennepzaad
  • Giet het mengsel in een bakvorm naar keuze en zet de worteltaart voor 60 minuten in de oven. Laat ze vervolgens grotendeels afkoelen in haar vorm.
  • Eens afgekoeld (mission impossible, je hebt al lang een stuk naar binnen gespeeld), meng je de platte kaas, het sap van de citroen, de gesmolten boter en de kokosbloesemsuiker en verdeel je dit over de taart.

Ten aanval, voor wat er nog van overblijft.