Delicious Dinner, Food, Recepten, Recipes

Pasta: 3 keer anders!

Pasta heeft vaak de connotatie van ongezonde voeding: veel koolhydraten, inclusief romige sauzen. Daarom stel ik jullie voor: Pasta, drie keer anders! Kies hierbij steeds voor volkoren pasta, de sauzen worden alvast niet aangelengd met room of erg vette kazen! Bij deze kan er dus net weer wat vaker pasta op het menu!

1. Pasta met gemixte butternut

pasta butternut

Wat heb je nodig?

  • 1 rode ajuin, versnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 3 kopjes butternut pompoen, in blokjes
  • 1 blokje kippenboullion
  • 1el salie (of indien je dit niet hebt staan, rozemarijn of tijm)
  • 1el tijm
  • 1 kop magere melk
  • Zout, peper en kruiden naar keuze
  • Volkoren of glutenvrije pasta

Zo ga je te werk

  • Zet een kom water op het vuur. Eens kokend, voeg je hier de pasta aan toe.
  • Stoof de rode ajuin aan in een verhitte pan, samen met wat olijfolie gedurende 2 minute. Voeg hier vervolgens de look aan toe.
  • Gooi de butternut mee in de pan en voeg vervolgens het blokje kippenboullion toe, de salie en tijm. Laat alles gedurende 10 minuten ‘koken’ met een deksel op de pan tot wanneer de butternut gaar is.
  • — Vergeet de pasta niet af te gieten, en warm te houden. Giet er een scheutje olijfolie over om plakken te vermijden —
  • Eens klaar, giet je alles van de pan over in een kom, samen met de melk en stevig wat peper&zout. Mix alles met een staafmixer tot een gladde puree.
  • Voeg de butternut saus bij de pasta en top eventueel af met wat parmezaan of fijne snippers ajuin.

2. Pasta Kaas-Spinazie

pasta kaas

Wat heb je nodig? 

  • Volkoren of glutenvrije pasta
  • 2 kopjes geraspte kaas (mager/light)
  • Een halve kop Griekse yoghurt
  • 2 grote handen vol spinazie
  • Peper & zout
  • Ajuinpoeder (of heel fijne stukjes ajuin)
  • Lookpoeder

Zo ga je te werk 

  • Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking
  • Leg de pasta onderaan een vergiet en giet hierover de pasta af. Vang +- een half kopje van het water op. Doe vervolgens de pasta en spinazie weer in de pot op het vuur.
  • Meng de geraspte kaas onder de pasta. Indien de kaas niet voldoende smelt of te dik blijkt te zijn, kan je een beetje(!) water hieraan toevoegen. Meng vervolgens de Griekse yoghurt, ajuinpoeder (of fijne stukjes ajuin), lookpoeder, peper en zout onder de pasta tot wanneer alles egaal verdeeld is.
  • Serveer direct

3. Gekarameliseerde pasta

gekarameliseerde pasta

Wat heb je nodig

  • Olijfolie
  • Volkoren spaghetti slierten
  • 4 gepelde rode bieten (deze kan je verpakt reeds kopen), in kwartjes gesneden
  • Peper&Zout, tijm
  • 4 teentjes knoflook, geplet
  • Balsamicoazijn
  • 3el honing
  • 1 rol geitenkaas (best een zachte variant)
  • Twee handjes champignons
  • Eventueel granaatappel pitjes

Zo ga je te werk

  • Verwarm de oven op 220°C
  • Leg op een bakpapier de bieten, verdeel hierover: een flinke scheut olijfolie, tijm, peper en zout. Zet de bakplaat gedurende 25 minuten in de oven, of tot wanneer ze goed gaar zijn.
  • Kook ondertussen de pasta zoals vermeld op het pak.
  • Bak op een hoog vuur met wat olijfolie de champignons tot wanneer ze goudbruin zijn aan de randen. Voeg de look toe, bak gedurende 2 minuten verder en haal de champignons uit de kom.
  • Voeg in de lege pan een halve kop balsamicoazijn samen met de 3el honing. Laat dit gedurende 5/8 minuten lichtjes koken tot wanneer de balsamicoazijn lichtjes dikker wordt. Voeg vervolgens de champignons en pasta hieraan toe.
  • Om af te werken, verdeel je hierover de rode bieten, geitenkaas en granaatappel pitjes.

bellissimo