Food, Hotspots, Inspiration, Lifestyle, Travel

Silicon Valley Day 1: Van Stanford University tot het Nexus Café

Een korte maar krachtige jetlag na een lange en stevige vlucht, was het resultaat van 11 uur neergeploft te zitten op stoel 14B van AirFrance. Vier films, drie maaltijden en twee dutjes later, was ik aangekomen in San Francisco, Silicon Valley. Hallelujah. Nog voordat ik het mekka van de start-ups en foodies bereikte, zat er een erg sympathieke dame naast me op de vlucht: gewerkt bij Apple, huidig voor Google en Toekomstig voor Facebook. Ja, goeiendag, ik word met plezier uw sidekick, hier is mijn kaartje. Eens aangekomen in het hotel keek ik mijn bed eens diep in de ogen en doken we samen de 12u durende nacht in.

foto3

foto2

foto4

Dag 1 van deze healthy lifestyle tour, georganiseerd door The Red Caravan, was goedgevuld en erg interessant. Het startschot werd gegeven door Michael Berry, professor aan Stanford University, wiens lach ter zijde énorm aanstekelijk werkt. Opgewekt, joviaal en gebeten door zijn vak vertelde hij ons alles omtrent Design Thinking. Sleutelbegrippen als User Experience, Framing, Cultuur en Filosofie bleven niet onbesproken. Daarnaast reikt Design Thinking heel wat verder dan enkel het praktische aspect van het verhaal. Wat is bijvoorbeeld het effect van een slecht design op een product, ook al zitten de smaak en promotie wél goed? Of wat is de toekomst van self driving cars wanneer ownership optioneel wordt?

Zelf gaf Michael te kennen dat Stanford een best wel vreemde relatie met voeding onderhoudt. “We feel like pigs, fed for the bacon, not for health” zou een student zelf te kennen hebben gegeven. Wanneer voeding enkel draait om fuel in plaats van philosophy (omgeving, duurzaamheid, weten wat je eet, enzovoort) kan dit een omgekeerd effect met zich meebrengen. Nochtans claimt zowat 50% van de studenten enkel te eten wat de pot schaft op de universiteit zelf, waarbij convenient food centraal staat.

Om deze keuze te vergemakkelijken -zo citeert ook professor Christopher Gardner welke later op de dag aan bod kwam- werden er reeds heel wat experimenten opgezet om het effect van ‘vergemakkelijkte keuzes’ na te gaan op het welzijn van de studenten: Het weghalen van de dienbladen (zo kan je niet meer dan 1 bord tegelijkertijd meenemen), het aanbieden van heel wat alternatieve en gezondere keuzes zonder deze health claims expliciet te vermelden, het invoeren van het ‘Proteïn Flip Idea’ waarbij er voor velen het beste van beide werelden wordt gecombineerd: toch nog een klein beetje vlees, maar met heel wat groenten, enzovoort. Dit laatste, niet het afschaffen maar het verminderen van de porties vlees, zou bijvoorbeeld een grotere impact hebben dan één volledige veggie dag in te voeren, waarbij dit de volgende dag waarschijnlijk toch gecompenseerd wordt met een dubbele portie. Ook het food waste probleem -zowat 40% van al het geproduceerd voedsel belandt namelijk in de vuilnisbak- en de opportuniteiten ervan (zoals het maken en verdelen van soep gemaakt van groentenrestjes) werden uitvoerig aangekaart.

foto7

foto6

Tot slot werd ook het Stanford University Research Center bezocht, waar er -in tegenstelling tot bij ons- heel wat onderzoek wordt uitgevoerd bij testpersonen op vrijwillige basis, zonder incentives. Van insuline- en cholesterolmetingen tot gewichtsverlies en diëten. Een goede database, heel wat promotie en een common sense van must-do-good-to-help-our-researchers-out liggen hierbij aan de basis.

20161010_205719

20161010_205727

20161010_205743

Natuurlijk kon ook lekker eten niet ontbreken op het programma. ‘S middag werd er een gezellige lunch geserveerd, afgetopt met héél wat gezonde, lekkere keuzes. Van taco’s en salades tot broodjes en pizza’s. Meestal veggie, meestal gezond, niets moet, alles mag. Door het gezondere net dat tikkeltje anders te positioneren, zijn heel wat bezoekers toch geneigd de gezondere variant naar voren te schuiven. Ook het avondmaal moest niet onderdoen: heerlijke vegetarische Thaise maaltijden waarbij de porties van de voorgerechten hoofdgerechten waren, en de hoofdgerechten.. nou ja, een sushi-boot is er niets tegen. Kortom: een goed gevulde, enorm interessante, overheerlijke dag.