Bella Beauty

Sulfaten – what?

Wanneer Annelies – beauty expert – me vroeg of er sulfaten in mijn shampoo zaten, aangezien ik regelmatig de dupe ben van droog haar en hopeloos op zoek ga naar een antwoord bij mensen met glanzend haar, dacht ik bij mezelf: “Zou ik “uhu” antwoorden om slim te lijken of gewoon toegeven dat ik geen idee heb waarover het gaat en uitleg vragen?” Ik koos voor het tweede en weet je wat? Ze deelt haar kennis niet alleen met mij, maar hieronder ook met jullie! Hoeray! 

In bijna alle producten die we vandaag gebruiken zit SLS of SLES, ook wel sodium lauryl sulfaat en sodium laureth sulfaat genoemd. Deze stoffen zorgen ervoor dat onze zeepjes zo goed gaan schuimen (wat we allemaal wel willen), maar deze zijn eigenlijk niet zo goed voor onze huid en ons haar. Ze halen al het vocht en olie uit onze huid en haren. Waardoor wij achterblijven met een uitgedroogd velletje en een doffe haardos.

Je moet je eens voorstellen die sulfaten niet alleen in onze shampoos en douchegels zitten, maar ook in afwasmiddel en waspoeder. SLS is de sterkste reiniger, SLES is iets zachter maar nog steeds een zeer harde reiniger. Bovendien blijken ze ook nog eens slecht te zijn voor het milieu doordat ze slecht afbreekbaar zijn.

Als ik veel producten met SLS of SLES gebruik, merk ik dat mijn huid heel trekkerig en schilferig wordt. Meestal na enkele dagen gevolgd door enorme jeuk op mijn hoofdhuid (zo aantrekkelijk). Ik probeer deze ingrediënten dus te vermijden. De overstap naar een sulfaatvrij product is natuurlijk altijd even aanpassen. Het schuimt mogelijk niet zo fel en geeft een ander gevoel aan je haar. Op lange termijn is het echter wel beter. Je wil misschien een heel reinigende shampoo voor je haar, want “anders wordt dat toch veel te snel terug vet”. Zo werkt het niet helemaal. Je trekt telkens alle natuurlijke vetten en oliën uit je haar, waardoor je hoofdhuid het signaal krijgt om meer vet te produceren. Je krijgt er dus net vettiger haar van ten opzichte met een zachtere reiniger. Op lange termijn is een mildere reiniger beter, gezien het je hoofdhuid niet uitdroogt. Het kan eventueel eenmaal per week gebruikt worden als je dan toch dan extreem schone gevoel wilt.

Shampoo sulfatenvrij

Er zijn verschillende producten die deze zware reinigers niet gebruiken. Zo heb je in Kruidvat en Di de lijn Everpure van L’Oréal, zit zijn haarverzorgingsproducten zonder sulfaten en siliconen. Maar vooral in de natuurwinkel heb je een groot aanbod. Yes To (http://yesto.co.uk/) heeft een uitgebreid aanbod aan shampoos, douchegels, gezichtsreinigers, bodylotions,… Zij gebruiken natuurlijke ingrediënten en dus geen sulfaten. The body shop heeft eveneens een reeks producten zonder sulfaten of siliconen. Je moet dus niet naar speciaalzaken gaan. Door even rond te kijken in winkels als Kruidvat, Colruyt, Delhaize,… vind je zeker wat!

Heb je dus vaak last van een jeukende of droge huid, dan is het zeker de moeite om eens een sulfaatvrij product te proberen
!