Drinks

WATERCHALLENGE WITH SODASTREAM

Oke. Nu is’t voor echt. Poging 382021 wordt een goeie poging, ik voel het! Wat is dat toch met mij. Draait mijn lichaam op stress, chocolade, pasta, lucht, liefde of op gewoonweg alles anders dan op water?! Ik kan echt dà-gen zonder drinken. Soms kruip ik in bed en denk ik: “Hmm.. *smak smak* droge mond. Heb ik iets gedronken vandaag? Ahja, ja, dat glas water! …ahnee, dat was gisteren.” Zo erg is het dus gesteld. 
Toen SodaStream me vroeg om de ‘Waterchallenge‘ aan te gaan, dacht ik eerst bij mezelf: “Ik durf niet. Het gaat toch weer verloren moeite zijn.” Niet dat ik pessimistisch ingesteld ben, maar ik heb het al zo ontzettend vaak geprobeerd en nog nooit is het mij gelukt om meer te drinken. Denk maar aan mijn “Beste versie van mezelf in 10 weken”-plan. Dag 1 bestond uit 5 glazen water, dag 2 uit 3, dag 3 uit 1 en de dagen die daarop volgden stond ik alweer op – 107. 
Weet je wat het is. Ik vind water drinken saai. Yes, bootyslap, want ik zit hier wel meermaals op de blog te verkondigen dat je veel moet drinken, maar het lukt me niet eens zelf. Nee, meer zelfs, ik vind het vermoeiend! Ik doe iets verkeerd.. niet lachen, maar ik adem niet door mijn neus ofzo waardoor ik drink zonder te ademen. Oke, ’t is eruit, ’t is gezegd. Vreemde mensen moeten er ook zijn. 
AAAH. FEELS LIKE CHRISTMAS. “Pakketje op Van Buggenhout graag”. De man in het postkantoor schoof de doos in een aparte kamer waar ik het dan – NA het teken – mocht gaan halen. Ik moet toch wel een licht crimineel voorkomen hebben denk ik dan. 800 meter verder en 4 kilo gekweekte spieren later, stond het pakket(je) in mijn keuken. 
Alsof ik op het olympisch kampioenschap ‘plastic verwijderen’ zat, haalde ik zo snel ik kon al wat niet in de doos hoorde, eruit. Daar waren mijn babies. Geen idee wat ik kon verwachten. Het enige wat ik wist is dat er ‘een SodaStream’ zou gestuurd worden. 
‘Water’ en ‘exciting’ in één zin? Keep talkin’!
O. MY. GOD.  Ik wist niet wat ik zag. Het leek wel alsof half Londerzeel had samengelegd om me dit pakket te kunnen kopen. “Wat?! Er zit meer dan één smaak in het pakket? Oh, en een meeneem fles? Oh en rietjes?! Veel te mooi om te gebruiken. Zouden ze herbruikbaar zijn? *likt aan het kartonnen rietje* Nee, nevermind.” 
My faaaavorite. Thaaaanks
Oké. Lang leve de handleiding. Schrik om iets kapot te maken binnen het uur, heb ik trouwens altijd. Laten we het op mijn enthousiasme steken. Laat mij ook nooit alleen in de kamer met wijnglazen, tenzij het niet aankomt op eentje meer of minder. 
Dit hoort in de SodaStream. Klepje open, bus erin, klepje dicht. Lijkt op een van die granaten als je mij vraagt, alleen dan de kleurige versie.  Just don’t eplode, mijn keuken is nu al een slagveld. 
En dit is voor… niet erin, onder, nee ook niet langs opzij. Oké, I’ll figure that one out
*Fonkel* Gelukt! Hoe werkt het? Vul een fles met (kraantjes)water (’t is crisis) en sluit het aan op de SodaStream. Wanneer je op de grote zwarte ‘knop’ duwt, wacht je tot wanneer er één, twee of drie lapjes gaan branden. Dit bepaalt hoeveel bruis je wilt in jouw drankje. Laat los, haal de fles eruit en klaar. 
Oke. Found it. Dit plaats je op de fles nadat je je bruiswater hebt gemaakt. “Passion mango“, “apple peach“, “fresh limonade” of “Cranberry raspberry” zijn in de aanbieding. “Download nu de app”. WAT?! Dit ding heeft een App?!
Gelukkig spreek ik ondertussen al een aardig woordje chinees…. “CloudCUP”, deze heb ik nodig. En je raadt het nooit. 

Dit leg je naast je SodaStream of op een andere plaats waar je veel terug te vinden bent. Wanneer je de app geïnstalleerd hebt, geef je aan hoeveel je weegt (-1kg of afronden naar beneden, I always do), hoe groot je bent, etc en hoeveel je per dag zeker wil drinken. 2Liter zou het minimum moeten zijn, maar da’s al een hele opdracht.. alé vooruit. 2 Liter it is
Nu, hoe weet deze frisbee-look-a-like hoeveel je hebt gedronken? Plaats jouw fles water of zelfgemaakte bruisdrank op de schijf. Deze werkt als een soort weegschaal waarbij het jouw fles water weegt. Wanneer je enkele keren van jouw water hebt gedronken of je fles is helemaal leeg, zet je deze opnieuw op de schijf. Aan de hand van het verminderd gewicht, weet het hoeveel water eruit is verdwenen en stuurt het dit door naar de app. MAGIC
Jaja, mannekes. Al 64 milliliter op. Still going strong. Maar geef toe, hoe zalig is dit?! Soms drink ik een paar slokken water, wat neerkomt op 100 ml. Wanneer mijn vriend vervolgens thuiskomt en vraagt of ik al heb gedronken, rond ik af – in tegenstelling tot bij mijn gewicht- naar boven. “Jaja hoor liefje, al bijna een halve liter!” Geen valsspelerij meer vanaf nu. Ohja, de app laat je ook zien wanneer je voor het laatst gedronken hebt en stuurt je herinneringen – indien je dat wil – om snel nog eens een goeie slok te drinken. 
Smaakjes, smaakjes en nog meer smaakjes. Natuurlijk kan je het bruiswater ook gewoon zo drinken, maar “Grapefruit” of “mango passion” klinken net iets aanlokkelijker. 
Of dit nu helemaal gezond is, vraag je je misschien af. Wel, ja en nee. De frisdranken die je met SodaStream maakt, bevatten geen kunstmatige aroma’s, kleurstoffen, zoetstoffen of bewaarmiddelen. Daarnaast bestaan de ingrediënten meestal uit: fructose, water, voedingszuur (citroenzuur), natuurlijke aroma’s, antioxidant en natuurlijke kleurstoffen. 

Fructose is en blijft natuurlijk suiker, maar is wel gezonder dan de gewone sacharose of sucralose (aka tafelsuiker of chemisch gecreëerde zoetstof). Fructose wordt verkregen uit vruchtensuiker en bevat dus én minder calorieën en wordt op een natuurlijke wijze verkregen. Het is dus zeker gezonder in die zin dat het minder calorieën zal bevatten (4kcal tot 14kcal per 100ml in tegenstelling tot Coca Cola 44kcal per 100ml) en we chemische stoffen mooi laten voor wat ze zijn. 

SodaStream is dus een perfect alternatief om – naar mijn mening – enkele glazen water per dag te vervangen door een zelfgebrouwen frisdrankje. Zoals je hierboven op de foto ziet, hebben ze ook een ‘Pink Grapefruit Light’ op basis van Stevia. Dat kan alleen maar toegejuicht worden! 


Zo, een maand lang meer water drinken en lekkere sapjes bereiden, dat staat me te wachten. Gelukkig stuurde SodaStream me ook een enorm fijn receptenboekje mee waarin in elke dag een nieuwe inspiratietip vind. Tot slot… mijn keuken is er zo eentje waar je niets in kwijt kan. Maar hé, voor zo’n mooie verzameling doe ik wel eens een ‘efforeke’. Alles aan de kant en pronken maar!

Hopelijk zijn jullie even benieuwd als ik naar de resultaten!