Bella Beauty, Lifestyle

Happy Women’s Day: over geen schaamte hebben, het TTS syndroom en gratis YONI producten!

Schaamte, wat is dat? Alleszins, ik ken het niet (snel), en ik vind dat je over bepaalde topics gewoonweg open en bloot moet kunnen spreken! En dus ook over wat er zich afspeelt tussen onze benen, en dat wel maandelijks! Wanneer ik ga winkelen, zal je me ook niet gniffelend en schuifelend een doosje tampons in mijn winkelkar zien verstoppen onder alles, omdat aan de kassa met rode wangen naar de kassier te kijken, en te doen alsof het voor mijn imaginaire zus is, ofzo. Hopla, de band op en that’s life. Oké, ik begrijp dat je niet naast je baas aan je collega zal vragen: “Seg, euh, tampons? Heb jij er nog?” maar het gewoonweg minder taboe maken is al een bank vooruit en een kus van de juffrouw.

 

 

Internationale vrouwendag laat ons net dat tikkeltje meer eraan herinneren dat we écht op en top vrouw zijn, met alles erop en eraan. En daarom kaart ik graag een weetje aan (vrij belangrijk) wat je nog niet wist, en een oplossing hiervoor! Toen ik een tijdje geleden te horen kreeg dat je door het gebruik van tampons een ernstige ziekte kon krijgen (HALLO, waarom vertelt niemand mij dit?! en waarom is dit nergens terug te vinden) vond ik het best belangrijk om hier zoveel mogelijk om te weten. Mariah, een van de oprichtsters van Yoni, legt het ons kort uit:

 

Wat is TTS, en kan ik het krijgen?

TSS of Toxischeshocksyndroom is een zeldzame, maar ernstige ziekte. Het kan voorkomen bij mannen, vrouwen en kinderen en wordt veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus. Deze bacterie is vrij algemeen en komt vaker voor op de huid en veroorzaakt meestal geen ernstige infectie. TSS wordt in verband gebracht met het gebruik van tampons en wordt soms ook ‘tamponziekte’ genoemd maar dit is dus niet de enige manier waarop deze ziekte zich kan manifesteren.
Het is industriestandaard en verplicht om een TSS waarschuwing op alle tamponverpakkingen te hebben dus ook op die van Yoni. In alle verpakkingen zou je een foldertje moeten vinden met meer informatie over TSS o.a. over hoe de ziekte ontstaat, wat de symptomen zijn en wat je moet doen als je denkt TSS te hebben. Daarnaast wordt er meestal in dit foldertje en dus ook de foldertje in alle Yoni tamponverpakkingen, hoe je het beste om kunt gaan met tampons (hoe in te brengen, hoe vaak te wisselen, enz).
TSS kan onder andere ontstaan door het verkeerd gebruik van tampons, vooral de gewoonte om sterk absorberende tampons te lang in te houden. Hierdoor kan het vaginaalvocht zich ophopen en in de tampon een broedplaats vormen. Staphylococcus aureus kan zich daarin dan gemakkelijk vermenigvuldigen. Daarom raden wij iedereen aan om op tijd je tampon te wisselen (om de 4 uur maar nooit langer dan 8 uur lang) en het is belangrijk om de juiste tampon te kiezen met een zo laag mogelijke absorptiegraad (dit wordt aangegeven door de aantal druppels op de verpakking).
<

Yoni to the rescue, mét gratis producten!

Zo zo, dat is bij deze alweer uitgeklaard! Je zag hier en daar waarschijnlijk Yoni al terugkomen, en ja, ook ik ben hier ondertussen grote fan van. Niet alleen omdat ze er gewoonweg kei-kei-leuk uitzien, maar vooral omdat ze ten minste heel eerlijk communiceren, én alleen maar werken met biologisch katoen. Wist je daarnaast dat veel irritaties ontstaan door alle geurtjes, kleurtjes en ingrediënten die ze toevoegen aan tampons en maandverband, én (het ergste komt) dat men in Europa niet verplicht is dit op de pakking te vermelden?! *rolt met de ogen* Bij Yoni staat alles gewoon op het pakje. De producten zijn vrij van plastics, parfum, chloor, pesticide én zijn biologisch afbreekbaar.

 

Bon, oprichtsters Mariah en Wendelien hadden er alvast stilaan genoeg van, en vonden dan het tijd was voor helderheid, minder taboe en gewoonweg producten die bijdragen aan ‘een healthy body’ op alle vlakken. SPECIAAL VOOR VROUWENDAG, mag iedereen (iedereen!) vandaag maar liefst 4 producten gratis bestellen uit de Yoni webshop. Aangezien het sinds kort in België verkrijgbaar is, kan jij alvast als eerste aan het testen slaan!